وزارت دولت در امور صلح، تعیین زمان و مکان گفتوگوهای میان افغانان را همزمان میداند با تکمیل شدن روند تبادله زندانیان میان حکومت و طالبان.
تبادلۀ پنجهزار زندانی طالبان با یک هزار زندانی حکومت، پیششرطی است که طالبان همواره بر عملیشدن آن، پیش از آغاز گفتوگوهای میانافغانان، تأکید کردهاند.
ناجیه انوری، سخنگوی وزارت دولت در امور صلح گفت: «همزمان با تکمیل تبادله زندانیان و اسیران دو طرف و توقف خشونتها، هماهنگیها به خاطر مکان و زمان آغاز مذاکرات تکمیل میشود.»
این در حالی است که رییسجمهور غنی هفته پیش گفت که زمان و مکان گفتوگوهای میان افغانان در هفتهیی که آغاز شدهاست، روشن خواهد شد.
به گزارش طلوع نیوز، اما جلال الدین شینواری، لوی سارنوال دورۀ طالبان بدین باور است که گفتوگوهای میان افغانان، بهعلت بروز بیاعتمادیها میان حکومت و طالبان، به تأخیر افتادهاست: «بین دولت اسلامی افغانستان و بین امارت اسلامی افغانستان، کدام مشکل بیاعتمادیِ که بهمیان آمدهاست، منجر به این شد که مذاکرات بینالافغانی هفتۀ جاری آغاز نگردد.»
در حالی که کاهش خشونتها، پیش زمینهیی برای آغاز این گفتوگوها دانسته میشود، اما تنها در بیست و چهارساعت اخیر، از کشته شدن بیش از بیست جنگجوی طالبان و پنج تن از نیروهای امنیتی در چند بخش کشور، بهشمول دو افسرارتش در هلمند، گزارش داده شدهاست.
نیروهای دولتی در ولایت پکتیکا، به روز جمعه، برخی از ابزارهای نظامی، چندین موترسایکل و پیکرهای مردانی را به خبرنگاران نشان دادند. کسانی که به گفته این نیروها، بر ولسوالی سرروضه پکتیکا حمله کرده بودند و در حمله پاسخی، از پا درآمدند.
نثار احمد عبدالرحیمزی، فرمانده پولیس پکتیکا اظهار داشت: «پنج ماین از سوی پولیس بیدار ما کشف و خنثی شدند. به همینگونه، واسکتهای انتحاریی که بود – انتحاریها فرار کرده بودند و واسکتهایشان مانده بودند – آن واسکتها را هم ما انفجار دادیم.»
نبردهای جمعهشب در ولایتهای لوگر و هلمند که بربنیاد گزارشها به کشته شدن نُه طالب و دو افسر ارتش انجامیدند و انفجار یک ماین در ولسوالی کُهسان هرات که در آن سه تن از نیروهای دولتی جان باختند، از دیگر خشونتهایی بودند که از بامداد جمعه تا شام شنبه در کشور رخ دادند.
اینهمه، چگونهگی روند صلح و بهدرازا کشیده شدن این روند را، با پُرسشهایی روبهرو ساخته است.
حضرت علی، عضو مجلس نمایندهگان بیان داشت: «آیا طالبان را برایشان دولت میدهند؟ میآیند در این دولت شریک میشوند؟ بیرون میمانند؟ صلح و آتشبس میکنند؟ نمیکنند؟»
در این میان، دفتر طالبان در دوحه، همواره از دیدارهای اعضای این گروه با مقامهای برخی از کشورها در پیوند با صلح، خبر میدهد.
پیشتر وزارت خارجه پاکستان هم در خبرنامهیی گفت که فرستاده ویژه این کشور برای افغانستان، در یک سفر دو روزه به دوحه که در اخیر هفته پیش انجام شد، بر نقش اسلام آباد همچون تسهیلکننده روند صلح افغانستان تاکید کرده است.
در خبرنامه آمده است که محمد صادق در این سفر با مقامهای بلندپایه طالبان، به شمول ملا عبدالغنی برادر معاون سیاسی این گروه دیدار و گفتوگو کردهاست.