علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در یک کنفرانس خبری با رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در تهران مذاکرات دو طرف را بسیار مفید خوانده و گفته است “فصل نوینی بین ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی آغاز شده است.”
آقای صالحی در باره “نتیجه بخشبودن” مذاکرات با آقای گروسی ابراز خوشبینی کرده گفته امیدوار است هم آژانس به قواعد داخلی خود عمل کند و هم ایران وظایف پادمانیاش را به جا بیاورد.
بر اساس گزارش رسانههای ایران رافائل گروسی هم گفته آژانس اجازه نمیدهد کشور ثالثی بر روابطش با دیگر دولتهای عضو اثر بگذارد. آقای گروسی در توییتی که از تهران پس از کنفرانس خبری مشترکش منتشر کرده گفته است با سازمان انرژی اتمی ایران در حال کار برای به دستآمدن توافقی در باره اجرای موافقتانههای پادمانی (نظارت و بازرسی از مواد و موسسات هستهای) آژانس است.
آقای گروسی پس از دیدار و شرکت در کنفرانس خبری مشترک با رئیس سازمان انرژی اتمی ایران با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه دیدار کرده و قرار است ب زودی با حسن روحانی رئیس جمهور هم ملاقات کند.
به گزارش رسانههای داخلی ایران، محور گفتگوهای رافائل گروسی و علیاکبر صالحی عموما بر مسائل فنی و تخصصی متمرکز بوده است.
به گزارش بی بی سی، برخی از رسانههای ایران گفتهاند در جریان این مذاکرات به احتمال زیاد اختلافات ایران و آژانس بر سر دسترسی بازرسان به دو محل مورد درخواستشان در اطراف تهران و اصفهان حل شده است.
مدیرکل آژانس و هیئت همراه او شب گذشته برای یک سفر “دو روزه” وارد ایران شد. او قرار است با رئیس جمهوری و وزیر خارجه ایران نیز دیدار کند.
این نخستین بار است که مدیرکل جدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران سفر میکند.
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، اخیراً در گفتگویی در باره این سفر گفته است که “آمدن و رفتنها و مذاکرهکردن از نظر ما بسیار خوب است، میتوان این کارها را از راه دور هم انجام داد اما در هر فرهنگی این رفت و آمدها خوب هست”.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران در باره عدم صدور اجازه بازدید از این مکانها گفته “معمولاً اینها [بازرسیها] باید با سوال شروع شود، سوال باید مبنایی داشته باشد، نمیتواند هر سوالی مطرح شود، باید مدرک داشته باشند، این مدارک نمیتواند مدارک جاسوسی باشد”.
نزدیک به دو ماه پیش، آقای گروسی در نشست شورای حکام آژانس گفته بود ایران اجازه دسترسی به این دو مرکز را نداده و حدود یک سال است از “گفتگوی جدی در باره سوالات مربوط به فعالیتها و مواد هستهای اعلامنشده احتمالی” در این مراکز امتناع میکند.
ایران یک سال بعد از خروج یکجانبه امریکا از برجام و برگرداندن تحریمها در ماه ثور ۹۷، در پنج مرحله تعهدهای برجامی خود را کنار گذاشته بود.
رافائل گروسی که قرار است گزارش تازهای از نحوه اجرای توافق برجام به شورای حکام ارائه کند در گزارش قبلی خود از چند مورد عدم همکاری ایران خبر داده بود.