خبرهای مرتبط

جمع

پیروزی 5 بر 3 تیم ملی فوتسال افغانستان مقابل چین تایپه

تیم ملی فوتسال افغانستان در دومین دیدار دوستانه‌اش در...

افغانستان کې نیول شوي کسانو سره دي قانوني او طبي مرستي وشي

په افغانستان کې د ملګرو ملتونو ماموریت د جمعې...

استاد بازنشستۀ دانشگاه کابل که رو به کهنه‌فروشی آورده است

عبدالقیوم خواجه‌زاده در کنار تدریس در دانشگاه، چند سال...

آمریکا خواستار فشار شورای امنیت بر حکومت سرپرست در افغانستان شد

نمایندۀ آمریکا در سازمان ملل از شورای امنیت خواست...

انتقاد تند نمایندگان از ادامه خون‌ریزی‌ها به دست طالبان؛ آتش بس باید اولویت مذاکرات باشد

نمایندگان مجلس از ادامه جنگ و خون‌ریزی را که طالبان به عمل می‌آورند به شدت انتقاد کردند. نمایندگان تأکید کردند که دو طرف مذاکره در قطر باید تأمین آتش‌بس را اولویت کاری خود قرار دهند.

میر رحمان رحمانی، رئیس مجلس نمایندگان در نشست عمومی روز چهارشنبه (26 سنبله) مجلس گفت: “با آغاز مذاکرات صلح جنگ از سوی طالبان شدت پیدا کرده است و نیروهای امنیتی ما و مردم روزانه تلفات هنگفتی را متقبل می‌شوند. تقاضای ما از دو طرف مذاکره این است که در ابتدای مذاکرات صلح بالای آتش‌بس توافق کنند.”

عبدالرئوف شپون نماینده مردم ننگرهار نیز گفت: “دولت و طالبان باید هرچه زودتر آتش‌بس کنند، پس از آن مذاکرات هرچقدر دوام کند مشکل ندارد. ولی در غیر آن بچه‌های ملا هیبت الله و اشرف غنی و عبدالله کشته نمی‌شوند این مردم افغانستان‌اند [که] قربانی جنگ می‌شوند. باید دو طرف بخاطر مردم آتش‌بس کنند و جنگ را کنار بگذارند.”

حمیدالله حنیف، نماینده هرات هم گفت:”مذاکرات صلح قطر در جریان است؛ اما متاسفانه جنگ و خونریزی هم ادامه دارد. دو طرف مذاکره بدانند، مسئولیت خون‌های که هر روز می‌ریزد بر دوش آنان خواهد بود؛ آنان به ملت چه جوابی دارند که این همه دست به خونریزی می‌زنند.”

کمال ناصر اصولی، دیگر عضو مجلس هم گفت: “از طالبان می‌خواهیم که از زیر تاثیر استخبارات بیرونی خود را نجات دهند و فرمایشات آنان را عملی نکنند. مستقلانه در روند مذاکرات تصمیم بگیرند و در افغانستان منحیث افغانان اصیل که خود آنان ادعا دارند، شامل یک روند سیاسی شوند.”

با این وجود، عبدالقیوم سجادی دیگر عضو مجلس گفت: “ما باید از اصل پروسه صلح حمایت کنیم؛ بحث تقابل جمهوریت و امارت جدی است. مه باور دارم هیچ عالم دینی پیدا نخواهد شد که بگوید نظام اسلامی یک نظام استبدادی است و مردم در آن نقش ندارند؛ پس منطق جمهوریت قوی است و همه باید از آن حمایت کنند.”

آقای سجادی افزود، گروه طالبانه همزمانی‌که روی میز مذاکره صلح با دولت نشسته در جبهات جنگ نیز فشارهای خود را بیشتر کرده‌اند. حکومت هم باید توجه کند و تذکر دهد که دیپلماسی و جنگ دو روی یک سکه‌اند، همانطوری که آنان تلاش دارند دولت نیز باید در دفاع از مردم آماده باشد.

به گفته او، دستور رهبری طالبان این است، تا زمانی‌که آتش‌بس رسمی اعلام نشده، جنگجویان این گروه باید از جمله کنترل ولایت‌های غزنی و قندوز را در اختیار بگیرند.

سجادی با اشاره به حمله طالبان بر منطقه تمکی قرباغ غزنی، تأکید کرد که نیروهای ارتش باید آمادگی دفاعی بگیرند و مراکز تجمع دشمن را سرکوب کنند تا طالبان نتوانند از طریق فشار نظامی امتیاز بیشتر در میز مذاکرات صلح بگیرند.

از سوی دیگر، شاه گل رضایی یک عضو دیگر مجلس می‌گوید که مجلس نمایندگان تا هنوز خبر ندارد که تضمین کننده اجرای توافق احتمالی میان دولت وطالبان کدام کشور و یا نهاد بین‌المللی است و این مسئله باید روشن شود.

خانم رضایی تأکید کرد که “ممکن طرف‌های درگیر جنگ به یک موافقه برسند؛ اما از آنجایی که توافقات صلح تضمین‌کننده نداشته باشد با ناکامی مواجه خواهد شد.”

به گفته او، در جریان اجرای توافقنامه صلح هرگاه یک طرف توافق تخلف کند، احتمال آن وجود دارد که افغانستان بار دیگر وارد یک جنگ دیگر شود.

این در حالی است که پس از افتتاح مذاکرات صلح قطر، اولین نشست رسمی هیئت‌های دولت و طالبان روز سه‌شنبه برگزار شد و دو طرف اعلام کردند روی اکثر موارد آجندای این مذاکرات به توافق رسیده‌اند.

پیش از این دولت افغانستان اعلام کرده که موضوع آتش‌بس در اولویت کاری تیم مذاکره کننده با طالبان است.

اشتراک گذاری

Dunia
Duniahttp://dunia.af/
روزنامه دنیا، انعکاس‌دهندۀ حقایق