معاون شورای عالى مصالحه ملی، فضای عمومی حاکم بر گفتگوهای دو جانبه، نسبتاً رضایت بخش دانسته و از هر دو طرف خواست که موانع در برابر پروسه خلق نکنند تا به خوبی پيش برده شود.
اسدالله سعادتی معاون سیاسی شورای عالی مصالحه ملی، این مطلب را روز شنبه در یک گفتمان، که در آن جوانان شش ولایت شرکت داشتند، بیان کرد.
جمشید دانشجو که به نمایندگی از جوانان ولايت پروان در این گفتمان صحبت میکرد، از گروه طالبان خواست که از فرصت پیشآمده استفاده اعظمی بکنند و کینهها و کدورت را کنار بگذارند و به نیت نیک وارد گفتگو شوند.
وی از تشدید حملات طالبان در ولایتهای مختلف کشور انتقاد کرده، گفت که از آغاز مذاکرات بین افغانی تا کنون در نتیجه درگیری میان طرفین، صدها تن کشته و صدها تن دیگر زخمی شدهاند.
موصوف علاوه کرد: «اگر (طالبان) حسن نیت نشان ندهند، به صلح واقعی دست نخواهیم یافت.»
ساره سیرت که به نمایندگی از جوانان و زنان شش ولایت زون مرکز صحبت میکرد، گفت که از پروسه صلح که از سوی مردم افغانستان به پیش میرود، حمایت میکنند و از هر دو طرف میخواهند که در تحقق آرزوهای مردم افغانستان همکاری و هردو جانب منافع ملی و رفاه مردم افغانستان را مقدمتر از هر موضوع دیگر قرار بدهند.
موصوف افزود: «ما خواستار شفافیت در مذاکرات صلح و نتیجه آن استیم، مذاکرات و تصامیم در عقب دروازههای بسته گرفته نشود و باید هر لحظه گفتگوها و نتیجه آن با مردم شریک شود.»
بانو سیرت، از سایر کشورها و حامیان صلح خواست که پروسه صلح را حمایت و از مداخله در این پروسه جلوگیری کنند.
سپس اسدالله سعادتی معاون سیاسی شورای عالی مصالحه ملی، مالکیت اصلی جنگ و صلح را در نظامهای دموکراتیک مربوط به مردم دانسته و گفت که این شورا معتقد است که دیدگاههای جوانان، نهادهای مدنی، فعالان حقوق زن، فعالان حقوق بشر را در ارتباط به آینده و چگونگی پیشبرد پروسه داشته باشد.
وی افزود: «هر صلحی که نظر مردم، جوانان و زنان افغانستان را نداشته باشد، آن صلح پایدار نخواهد بود.»
موصوف، آغاز مذاکرات در قطر را فرصت تاریخی دانسته و میگوید که جای بسا خوشبختی است که همه جریانهای سیاسی، احزاب، مردم و حکومت افغانستان دیدگاه مشترک دارند و از پروسه صلح حمایت می کنند، در حالی که در گذشته این حمایت وجود نداشت.
سعادتی، با بیان این که در حال حاضر گفتگوهای فشرده بین افغانها به منظور توافق روی طرزالعمل جریان دارد، اظهار امیدواری کرد که تا اخیر روز شنبه طرزالعمل نهایی و بحث اصلی آغاز شود.
او تصریح کرد: «تا هنوز فضای عمومی حاکم بر گفتگوهای دو جانبه نسبتاً رضایت بخش است، عزم دو طرف تا حدی خوب است، عزم جمهوری اسلامی افغانستان و نمایندگان مردم قاطع است و با قاطعیت تلاش دارند که از یکسو به صلح عادلانه و پایدار دست یابند و از سوی دیگر موانع در برابر پروسه خلق نشود تا این پروسه به خوبی پایان یابد.»
به گفته وی، هیئت مذاکرهکننده طالبان نیز تا کنون موانع جدی در برابر پروسه ایجاد نکردهاند و ظاهراً به نظر میرسد که موضع آنها هم خوب است؛ اما با آن هم از نیت طالبان مطمین نیستند.
معاون سیاسی شورای عالی مصالحه ملی اظهار امیدواری کرد که نیت گروه طالبان نیز خوب باشد و موانع غیر ضروری و بهانه تراشی را در برابر پروسه ایجاد نکنند.
سعادتى با اشاره به اینکه اجماع داخلی، اجماع منطقوی و اجماع بین المللی از پروسه صلح وجود دارد، گفت که هم اکنون در نقطه عطف تاریخی قرار دارند و باید از دقت کامل کار گرفته شود.
موصوف، با اشاره به حمایت کشورهای همسایه و منطقه، گفت: «هنوز صد درصد اطمینان نداریم که (کشورهای همسایه و منطقه) با جدیت و صداقت کامل از پروسه صلح حمایت میکنند یا خیر؛ اما ظاهراً حدوداً همصدا استند و صدای مخالفت آشکار را بلند نکردهاند که امید واری خلق میکند.»
به گفته وی، اگر هر یک از طرفها، کارشکنی و موانع غیر ضروری خلق کنند و این فرصت بزرگ را از بین ببرند، بهای این بهانه تراشیها برای مردم افغانستان سنگین خواهد بود.
او تصریح کرد که جامعه بین المللی ناظر اوضاع است و اگر یکی از طرفها تلاش کند که در برابر پروسه مشکل ایجاد کند، به فشارهای بین المللی روبهرو خواهد شد.
اين در حالي است که کميته کارى هیئتهای مذاکرهکننده دولت افغانستان و گروه طالبان تا کنون چند نشست برگزار کردهاند.
قرار بود گفتگوهای صلح میان افغانان، حدود ده روز بعد از امضای موافقتنامه میان طالبان و ایالات متحده امریکا که در دهم حوت سال ۱۳۹۸ در قطر امضا شد، آغاز شود، اما مخالفتها در باره رهایی ۵۰۰۰ زندانی طالبان و یک هزار زندانی حکومت، حدود شش ماه به درازا کشید، و سرانجام پس از رهایی این زندانیان با اشتراک هیئتهای دو طرف (دولت افغانستان و طالبان) و دهها تن از نمایندگان کشورها و سازمانهای بین المللی در تاریخ (۲۲ سنبله ۱۳۹۹) در قطر آغاز شد.
به اساس گزارشها، پس از مراسم افتتاحيه رسمى مذاکرات بين الافغانى در قطر، در نشست تعارفى ميان اعضاى دو طرف کميتۀ مشترک ايجاد گرديد تا در باره چگونگى آغاز گفتگوهاى صلح، اصول گفتگوها، چگونگى ايجاد تسهيلات براى گفتگوها، ايجاد دارالانشای مشترک و اجنداى گفتگوها توافق کنند.
بر اساس گزارشها، دو طرف روی برخی از اصول رفتاری در جریان مذاکرات به توافق رسیدهاند؛ اما تعیین آجندای مذاکرات به نشست روز شنبه موکول شده بود.