چهل سال جنگیدیم و برادران خویش را کشتیم. خانهها و شهرها و روستاهایمان به مخروبهها و تپههای خاک تبدیل شد. جویهای خون از هر گوشه و کنار سرازیر شد. فریاد یتیمان و بیوهزنان گوش فلک را کر کرد اما هنوز هم با افتخار میجنگیم و میکشیم! علی شریعتی راست میگفت؛ گاهی آدمیان به گونهای میشود که «تو در آتش میسوزی و مردم تو و هم نژادهای تو و مردم جهان و نوع انسان در آتش زندگی میسوزند و تو احساس گرما هم نمیکنی!»
اکنون وضعیت افغانستان آیینه تمام نمای این سخن شریعتی است؛ تمام مردم در آتش جنگ میسوزند و فرهنگ، اخلاق، علم، اقتصاد و در یک کلام انسانیت در آتش میسوزد ولی گروههای جنگی احساس گرما هم نمیکنند.
چنین وضعیتی باعث شده است که دیگران برای نجات این مردمِ افتیده در آتش جهل دست به کار شوند و آبی بر این آتش نابودگر بریزند. 50 روز از نخستین روز گشایش مذاکرات صلح افغانستان گذشت اما هیئتهای افغانستان و طالبان تا هنوز بر سر کارشیوههای گفتوگوها به نتیجه نرسیدهاند. هیئتها نه تنها کاری آنچنانیِ برای رسیدن به صلح انجام ندادهاند بلکه اختلافات دور میزشان را به سنگرها انتقال دادهاند. جنگ شعلهورتر شده است و طالبان نیز هر روز با افتخار از کشتن نیروهای امنیتی گزارش میدهند. حکومت نیز در تلاش آن است که از طریق جنگ فشارهای بیشتری بر طالبان وارد کند تا بتواند طالبان را وادار به صلح کند.
در نتیجه گفتوگوها نه تنها مایه صلح نشده است بلکه اکنون برای تأثیرگذاری بر مذاکرات صلح و گرفتن امتیازات بیشتر دلیل جنگافروزی بیشتر نیز شده است. طالبانی که گفته میشد انگیزههای جنگیشان از دست رفته بود با به میان آمدن مذاکرات اکنون انگیزه بیشتری برای جنگ یافتهاند؛ از اینرو برخی از کشورها بانگرانی از وضعیت ضد بشری در افغانستان اکنون دست به کار شدهاند تا بتوانند برادران مسلمان را متقاعد کنند که همدیگرشان را نکشند.
خبرگزاری رادیو صدای آزادی گزارش داده است که کشورهای قطر، جرمنی، ناروی، اندونیزیا و ازبیکستان برای برداشتن بنبست فراه راه مذاکرات صلح افغانستان دست به کار شدهاند.
رادیو آزادی به نقل از یک منبع آگاه در شورای عالی مصالحه ملی میگوید که این کشورها میان هیئت مذاکرهکنندۀ دولت و طالبان میانجیگری میکنند.
منبع آگاه در شورای عالی مصالحه ملی افغانستان روند گفتوگوها میان گروههای تماس حکومت و طالبان را متوقفشده خوانده است اما گفته است که با این رخداد جدید در روند گفتوگوها برای آغاز دوباره آن امیدواراست.
این منبع که بخاطر حساسیت موضوع نخواست از او نام گرفته شود، به رادیوآزادی گفت که برای آغاز دوبارۀ این گفتوگوها قطر، جرمنی، ناروی، اندونیزیا و ازبیکستان دست بهکار شده اند و میانجگری میکنند.
به گفته منبع روز شنبه (۱۰ عقرب) روند گفتوگوها میان گروههای تماس حکومت و طالبان دوباره میباید از سرگرفته میشد.
این در حالی است که حبیبه سرابی عضو هیئت مذاکره کنندۀ حکومت افغانستان در پیامی به رادیوآزادی نوشته که گفتوگوها میان دوطرف متوقف نشده است.
درهمین حال ناجیه انوری سخنگوی وزارت دولت در امور صلح به رادیوآزادی تایید کرد که نشستها میان اعضای رهبری هیئتهای مذاکرهکننده و گروه تماس دو طرف برگزارشدهاند.
خانم انوری گفت که چند تن از اعضای هیئت مذاکره کنندۀ حکومت بخاطر کارهای اداری و ضروری به کابل برگشتهاند، اما گفتوگوها متوقف نشده است.
او افزود: “درعدم موجودیت آنها، مجالس رهبری هر دو تیم و همچنان مجالس گروه تماس برگزارشده است، تا کنون کدام پیشرفت مشخص نشده است، دراین مجالس روی یک شیوه جدید بیان کردن، بحث شد تا به یک نتیجه برسند.”
گفتوگوها میان هیئت مذاکره کننده حکومت افغانستان و طالبان پس از آن زمانگیر شد، که هنگام بحث روی ساخت کارشیوۀ گفتوگوهای میان افغانان دو مورد اختلافی به میان آمد.
تاکید طالبان بر این است که مشکلاتی در جریان گفتوگوها به میان میآیند بر اساس فقه حنفی حل شوند و دوم اینکه باید اساس گفتوگوها توافق انجام شده میان امریکا و طالبان در دوحه باشد، چیزی که هیئت مذاکره کنندۀ حکومت افغانستان آنرا نپذیرفته و طرحی بدیل را ارایه کرده است.