طالبان از جمله گروههای جنگی است که در طی بیشتر از بیست سال فعالیت جنگیشان کیلومترها جاده و اماکن عامهالمنفعه را تخریب کرده است. هر شهروند افغانستان خرابکاریهای این گروه را میتواند در نقطه نقطه افغانستان ببینند. حملههای موتربمبی و ماینگذاریهای طالبان در حد کلان بوده است که در خیلی موارد حتی یک ناحیه را نابود کرده است. تخریب بندهای برق، تخریب پایههای برق، تخریب جادهها، آتشزدن مکاتب، تخریب مساجد، پوهنتونها، اماکن عمومی و … از فعالیتهای مخربانه طالبان است که بر چشم هیچ کسی پوشیده نیست. این گروه از شروع فعالیتشان بر علاوه اینکه با انتحاری و ماینگذاریهایشان جان هزاران انسان را گرفته است؛ بسیاری از اماکن عمومی را نیز یا تخریب کرده است یا هم نگذاشتهاند که در ساحات تحت کنترولشان زیرساختهای عامالمنفعه ساخته شود.
اکنون جای تعجب این است که طالبان با این پیشنه خرابکارانهشان ادعا میکنند که این گروه در صدد فراهمکردن کمکهای بشردوستانه از برخی کشورهای اروپایی است. تضاد واضح بین ادعا و عمل این گروه وجود دارد. از یکسو با کفر خواندن کشورهای غیر اسلامی علیه آنها فتوای جهاد میدهند و حکومت افغانستان را که گیرنده کمک از آنها است، وابسته و نوکر میخوانند و از سوی دیگر میگویند که زمینه کمکهای بشردوستانه کشورهای غیر اسلامی را فراهم میکنند. دو دیگر اینکه اگر طالبان واقعاً میخواهد کمکهای بشردوستانه برخی از کشورها را برای آبادانی افغانستان جذب کنند پس چرا اماکن عامالمنفعه را تخریب میکنند؟ مگر نه این است که همین زیر ساختها هم از اثر کمکهای بشردوستانه کشورهای به قول آنها «کفری» ساخته شده است.
از طرف دیگر اگر همین ادعای طالبان به فرض بدانیم؛ پس چرا این گروه دست از جنگ و تخریب زیرساختها بر نمیدارند؟ آیا خوب نیست که آتشبس به میان بیاید و زیرساختها تخریب نشود و آنچه ساخته شده است حفظ شود و آنچه نیاز است باز هم ساخته شود؟
سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر اظهارداشته است که سفیر و تعدادی از مقامات وزارت خارجه سوئیس با هیئت طالبان درباره روند صلح افغانستان تبادل نظر کردند.
«محمد نعیم» سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر اعلام کرد که اعضای طالبان با سفیر و برخی از مقامات وزارت خارجه سوئیس از طریق ویدئو کنفرانس درباره مذاکرات بینالافغانی صلح گفتوگو کردند.
وی افزود که در این گفتوگوها علاوه بر روند صلح افغانستان درباره کمکهای بشردوستانه و مسائل مرتبط با آموزش نیز تبادل نظر شده است. نعیم اظهارداشت که طالبان زمینه ارائه کمکهای بشردوستان را فراهم خواهد کرد.
این در حالی است که از سال 2001 تا هنوز طالبان تا جای که دستشان رسیده است اماکن آموزشی را یا تخریب کردهاند ویا جلو آموزش را در بسیاری از جاها گرفتهاند؛ بنابراین این تضاد آشکار است میان گفتار و کردار طالبان. از همینرو این گفتههای طالبان برای مردم افغانستان تا زمانی که آنها از تخریب و جنگ دست بر ندارند قابل قبول نیست. به گفته مردم عوام ما را تیر از جذب کمکهای بشردوستانه طالبان؛ همین که طالبان ویران نکنند و نکشند برای ما همه چیز است.
به هر حال مقامات غربی از زمان حضور دفتر سیاسی طالبان در قطر بارها با اعضای طالبان درباره مسائل مختلف رایزنی کردهاند.
همچنین طی ماههای اخیر و به ویژه همزمان با بنبست مذاکرات صلح بین دولت افغانستان و طالبان در قطر نیز رایزنیهای مقامات خارجی افزایش یافته است.
«زلمی خلیلزاد» نماینده ویژه امریکا در امور صلح افغانستان نیز اواخر هفته گذشته با «ملا عبدالغنی برادر» معاون سیاسی طالبان در دوحه درباره مسائلی مانند توافقنامه طرفین و آزادسازی زندانیان گفتوگو کرد.
در این دیدار ژنرال «اسکات میلر» فرمانده نیروهای امریکایی و ناتو نیز حضور داشت.
«محمد نعیم» سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در توییترش نوشته بود که در این دیدار درباره اجرای توافقنامه صلح طالبان و امریکا تاکید شد.
وی اظهارداشت: هیئتهای امریکا و طالبان همچنین موضوعاتی مانند بمباران، عملیاتهای تهاجمی، برخورد با زندانیان، عملیاتهای شبانه و آزادی زندانیان همچنین خارج شدن طالبان از فهرست سیاه مذاکره کردند.
خلیلزاد تاکنون درباره این دیدار اظهارنظری نکرده است اما پیش از این هشدار داده بود که دریچه توافق سیاسی برای رسیدن به صلح در افغانستان همواره گشوده نیست.