کابل شهری است با حدود 7 میلیون جمعیت. کابل در پهلوی اینکه جمعیت زیاد دارد شاید بیشترین آلودهگی را نیز داشته باشد. آلایندههای جامد و مایع در هر جای این شهر به چشم میخورد. جویهایش پر از لوش و چتلی است. در فصلهای گرم جویچهها آنچنان شهر را متعفن میکنند که به سختی در خیلی جایها میتوان نفس کشید. در فصل زمستان که تعفن جویها کم میشود، آب باران تمام کثافات را در روی جادهها میکشد. سرکهای کابل میشود پر از چتلی و لوش. از طرف دیگر جمعیت بیش از حد در این ولایت و دولتمردان نامسئول باعث شده است که آلودگی هوای آن هم در حد انفجار برسد. نبود برق و گاز و استفاده مردم از ذغال سنگ و … آنچنان هوا را آلوده کرده است که در این شبها نفسکشیدن در بیرون دشوار شده است.
حمامهای بدون فلتر، بلندمنزلهای بدون فلتر، کرههای خشت و … بدون فلتر همچنان هوا را آلوده میکند و کسی هم نیست که جلو اینها را بگیرد.
ناگفته نماند که امرالله صالح، معاون نخست ریاست جمهوری پارسال گفته بود که آلودگی هوای کابل را امسال کنترول میکند اما سخنان او هم در حد وعده باقی ماند و اکنون آلودهگی هوا به خط سرخ نزدیک شده است. با این حال یا صالح میخواهد با وعدهها دل مردم را خوش کند ویا او از پشت شیشه موتر شیشه سیاهش نمیتواند آلودگی هوا را ببیند.
مسئولان در ادارۀ محیط زیست کابل با ابراز نگرانی از بیشترشدن آلودهگی هوا در شهر کابل میگویند که آلودهگی هوای پایتخت به سمت وضعیت اضطرار روان است.
محمدکاظم همایون، رئیس ادارۀ محیط زیست کابل به سلاموطندار میگوید که آلودهگی هوای شهر کابل در وضعیت هشدار قرار دارد. او میگوید که اگر این وضعیت مهار نشود، وضعیت اضطرار اعلام خواهد شد.
به گفتۀ او، کار روی مدیریت آلودهگی هوا در شهر کابل جریان دارد تا از بیشترشدن آلودهگی جلوگیری شود.
آقای همایون میافزاید که ادارۀ محیط زیست کابل با همکاری شاروالی کابل روی نصب تصفیهکنندۀ مواد سوختی کار میکنند.
به گفتۀ او، بلندمنزلهایی که تصفیهکنندۀ مواد سوختی نصب نکردهاند، جریمه میشوند.
باشندهگان کابل نیز با نگرانی از افزایش آلودهگی هوا میگویند که هوای آلوده خطرناکتر از جنگ و تروریزم برای مردم افغانستان است. به گفتۀ آنان، اگر این وضعیت مهار نشود، بسیاری از مردم تلف خواهند شد.
فاروق کریمی، باشندۀ شهر کابل در این باره میگوید: «از لحاظ آلودهگی هوا حتا در خانههایمان امن نیستیم. این خودش در ذات خود یک تروریزم است. به ارتباط دولت و همکاری مردم با دولت میتوانم بگویم که دولت یک برنامۀ منظم ندارد و اگر تقاضا داشته باشد که شهروندان همکار باشند، باید یک برنامه ارائه کند.»
شماری از کاربران شبکههای اجتماعی نیز با انتقاد از میزان بلند آلودهگی هوا در برگههای فیسبوکشان حرفهای متفاوتی نگاشتهاند.
هارون بصیر، دیگر باشندۀ پایتخت با انتقاد از هوای آلودۀ شهر کابل در صفحۀ فیسبوکش نگاشته است که هوای امروز کابل قابل تنفس نیست.
حامد حیدری، یکی دیگر از باشندهگان شهر کابل در صفحۀ فیسبوکش نگاشته است که آلودهگی هوا در افغانستان ممکن است کشندهتر از ویروس کرونا و جنگ ۱۹ سال اخیر در کشور باشد.
این شکایتها و نگرانیها در حالی مطرح میشوند که شهروندان بارها از میزان بلند آلودهگی هوا شکایت کردهاند و حکومت نیز وعدۀ رسیدهگی داده است.