بندر چابهار در ایران حدود سه سال پیش در 12 قوس 1396 با سرمایهگذاری یک میلیارد دالری گشایش یافت.
این بندر که در ولایت سیستان و بلوچستان ایران موقعیت دارد، افغانستان، هندوستان و ایران را با هم وصل میکند. اما هنوز با گذشت ۳۶ ماه و اندی، این بندر به مسیری مناسب برای بازرگانان و تاجران تبدیل نشده است.
شاهراه نمبر ۶۶ نیمروز از زرنج تا دلارام۲۱۰ کیلومتر طول دارد که ۱۱۰ کیلومتر آن اخیراً به شاهراه مرگ لقب گرفته است. شاهراه ولسوالی دلارام از مهمترین شاهراه ولسوالیهای نیمروز است که بخشهایی از مرزهای مهم غرب افغانستان را از دو ناحیه به شاهراه کندهار-هرات وصل میکند.
این شاهراه از ناحیۀ شمال غربی، نقطۀ اتصال مرزهای تجاری اسلامقلعه و تورغندی به شاهراه کندهار-هرات است و از ناحیۀ جنوب غربی، ولسوالی چخانسور ولایت نیمروز را که در مرز ایران موقعیت دارد، به این شاهراه اصلی پیوند میدهد.
این بندر که بدیل بندر گوادر گفته میشود؛ قرار بود که از طریق دیگری افغانستان را به آبهای جنوب آسیا وصل کند.
قرار بود با گشایش بندر چابهار افغانستان از راههای ترانزیتی پاکستان بینیاز شود.
رویکرد سیاسی پاکستان در قبال شاهراههای بینالمللیاش بارها ضررهای بسیار جدیی به افغانستان وارد کرده است.
بارها دیده شده که با مخدوششدن روابط سیاسی میان پاکستان و افغانستان، کشور پاکستان مسیر اموال تجارتی افغانستان را بسته و بسیاری از مالالتجاره افغانستان گنده شده است.
این وضعیت باعث شده بود که افغانستان در صدد بدیلهای غیز از راههای پاکستان باشد؛ به همین دلیل بندر چابهار طراحی شد و انتظار بود که این بندر بدیل خوبی برای بندر گوادر شود اما یافتههای سلاموطندار نشان میدهد که از زمان گشایش این بندر تا کنون پاکستان تمام تلاشش را برای رونقنگرفتن این بندر کرده است.
سلام وطندار مینویسد، پاکستان برای اینکه بتواند از رونق کار و تجارت در بندر چابهار جلوگیری کند مسیرهای منتهی به این بندر را تخریب میکند.
با گشایش بندر چابهار، شاهراه اقتصادی «نمبر ۶۶» نیمروز که مسیر اصلی چابهار به داخل افغانستان بوده، به گونۀ بیپیشینهیی ناامن شده است.
بخش بزرگی از کالاهای تجاری که از کشورهای ایران و پاکستان وارد افغانستان میشود، از همین راه میگذرد.
بر بنیاد اطلاعات به دستآمده، پس از افتتاح بندر چابهار، تخریب شاهراه نمبر ۶۶ نیمروز هدف اصلی پاکستان بوده است؛ به گفتۀ منابع، مسیر خاشرود تا دلارام به گونۀ کامل تخریب شده و تمام تأسیسات در این مسیر از سوی طالبان «به دستور پاکستان» منهدم گردیده است.