گفتوگوهای صلح افغانستان یکی از مباحث داغ افغانستان، کشورهای منطقه و قدرتهای بزرگ است. با شروعشدن این مذاکرات از حدود دو سال به اینسو نوعیت خشونتها در افغانستان نیز دیگرگون شده است؛ یعنی اکنون وضعیت جنگ و خشونتها متأثر از گفتوگوهای صلح دوحه است. حملات انتحاری از بین رفته و جایش را ماینهای چسبکی و ترورهای هدفمند گرفته است. ماینهای چسبکی و ترورهای هدفمند فعالترین و بافهمترینهای اعضای جامعه را هدف میگیرد. فضای بیاعتمادی آنچنان حاکم شده است که هیچکسی به کسی اعتماد نمیکند. وضعیت به گونۀ است که فعالان مدنی و انسانهای موثر بر هیچ مرجعی اعتماد ندارند.
گفته میشود که هم دولت و هم طالبان برای اینکه بتوانند در مذاکرات صلح امتیاز بیشتری بگیرند و یکدیگر را بدنام کنند دست به این ترورها میزنند.
برخیها میگویند که افراد و گروههای که با آمدن صلح منافعشان به خطر میافتند نیز برای تخریب صلح وضعیت را متشنج میکنند.
این در حالی است که جدیداً یک نشریه امریکایی نوشته است که دولت بایدن باید توسط اهرمهای نظامی و مالی از تخریب روند صلح توسط رئیس جمهور افغانستان جلوگیری کند.
به گزارش تسنیم، باتوجه به بحرانهایی که دولت جدید امریکا در داخل و خارج از کشور با آن روبرو است، افغانستان در فهرست اولویتهای کاخ سفید قرار ندارد اما نظر به وعده دولت بایدن برای پایان دادن به «جنگهای بیپایان» باید دید که واشنگتن چگونه نیروها را با حفظ دستاوردها از افغانستان خارج میکند.
«فارین پالیسی» نوشته است که اکثر افغانها و مقامات امریکایی اتفاق نظر دارند که تداوم توانایی طالبان به خشونتها به دلیل رهبری بد غنی است.
این رسانه تاکید کرد که رئیس جمهور افغانستان مخالف رسیدن توافق صلحی در افغانستان است که ممکن است او را از قدرت کنار بزند.
نشریه امریکایی افزود: توافقنامه قطر طالبان را متقاعد کرد که امریکا برای خروج عجله دارد و این پیروزی محسوس بر اشغال امریکا به آنها اعتماد به نفس بخشیده تا در مذاکرات بینالافغانی بر مواضع خود قاطعانه ایستادگی کند.
فارین پالیسی تاکید کرد: «دولت بایدن برای اینکه طالبان را متوجه تعهداتش کند بنابراین باید در میز مذاکره و میدان جنگ به آنها این پیام روشن را بدهد که نیروهای امریکایی تا زمانی که طالبان توافقنامه را رعایت نکنند، افغانستان را ترک نخواهند کرد.»
نوشتار با مخرب خواندن نقش غنی در روند صلح ادامه داد: «واشنگتن باید به غنی که بیم دارد، توافق بینالافغانی منجر به پایان دوره ریاست جمهوری وی شود، هشدار دهد که تخریب روند صلح قابل تحمل نخواهد بود.»
فارین پالیسی همچنین تاکید میکند که امریکا برای رسیدن به این مهم میتواند از کمکهای مالی و نظامی به عنوان اهرم فشار بر دولت غنی استفاده کند.