شماری از کودکان مهاجر افغان که توسط پولیس پاکستان اخراج شده و از خانوادههای شان جدا ماندهاند میگویند پس از بازداشت و اخراج از پاکستان، در نبود خانوادههایشان با مشکلات فراوان روبهرواند.
شفیع نام دارد، کودک ۹ سالهٔ افغان که جدا از خانوادهاش پس از بازداشت از سوی پولیس پاکستان به افغانستان اخراج شده است میگوید: «من در بازار بودم که مرا بازداشت کردند و به حاجیکمپ بردند. دو روز در حاجیکمپ بودم، بعداً مرا به افغانستان دیپورت کردند.»
او که اکنون در ولایت ننگرهار نزد یک خانوادهٔ افغان بهسر میبرد، روز دوشنبه ۱۴ ثور به رادیو آزادی گفت که از دوری خانوادهاش که در پاکستان مانده بسیار نگران است و آرزو دارد دوباره با خانوادهاش یکجا شود.
عبدالله، یکی از دارندگان کارت شهروندی افغان (ایسیسی) که اخیراً از پاکستان به افغانستان به تنهایی بدون خانوادهاش اخراج شده، میگوید که برادر خانمش که ۱۴ سال دارد نیز به تازگی از پاکستان به افغانستان بازگشت داده شده و اکنون در نبود خانواده، شب و روز خود را با مشکلات فراوان در خانه های مردم سپری می کند.
به گفتۀ وی، برادر خانمم را دیپورت کرده که ۱۴ سال عمر دارد و پدر و مادر و برادران اش همه در پاکستان ماندهاند. مشکلاتاش بسیار زیاد است، یکی دو روز در خانهٔ یکی و یکی دو روز را در خانهٔ دیگری سپری می کند، بیچاره نان را با دل جمع در خانهٔ کسی خورده نمی تواند.»
این نگرانیها در حالی مطرح می شود که صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) روز یکشنبه ۴ می با نشر گزارشی گفته که روزانه هزاران مهاجر افغان از طریق گذرگاه تورخم برمی گردند که حدود ۲۰ درصد آنان را کودکان تشکیل میدهند.
به گفتۀ یونیسف، برخی از آنان با خانوادههایشان یکجا هستند، اما شماری دیگر این کودکان تنهااند که از خانواده یا مراقبان خود جدا شدهاند.
در این گزارش گفته شده کسانی که به گذرگاه تورخم میرسند، اغلب خسته، پریشان و نیازمند فوری به ضروریات ابتدایی هستند.
صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) دو هفته پیش از این گفته بود که ۷۸۲ کودک در جریان روند بازگشت در هشت ماه گذشته، از خانوادههایشان جدا شده بودند، اما به کمک یونیسف دوباره یک جا شدهاند.
به گفتهٔ این یونیسف، نزدیک به دو سوم مهاجرانی که در این مدت از پاکستان به افغانستان اخراج شدهاند، کودکان بودهاند.
این در حالی است که کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهجویان (UNHCR) روز یکشنبه در شبکهٔ ایکس اعلام کرده که در ماه اپریل، ۲۵۰ هزار پناهندهٔ افغان در شرایط بسیار دشوار به کشور خود بازگشتهاند.
در ادامه آمده که در میان این عودتکنندگان، زنان و دخترانی نیز هستند که با آیندهٔ نامعلوم و محدودیت ها در بخش آموزش، کار و آزادی رفت و آمد مواجه هستند.
در کنار کودکان بی سرپرست، شماری از خانواده هایی که بدون هیچ امکاناتی به افغانستان برگشت داده شده اند نیز میگویند در وضعیت بد اقتصادی بسر میبرند و از حکومت طالبان، سازمان ملل متحد و نهادهای امدادرسان بین المللی تقاضا دارند تا هرچه زودتر به حل مشکل شان رسیدگی کنند