خبرهای مرتبط

جمع

له افغانانو سره د پاکستان او ایراني ځواکونو ناسم چلن ادعاوې

له پاکستان او ایرانه ځینې راستانه شوي افغانان ادعا...

اعتراضات مردمی در ولایت بدخشان؛ گسترش اعتراضات پس از درایم در ولسوالی‌های ارگو و جرم

اعتراضات در ولسوالی‌های درایم، ارگو و جرم ولایت بدخشان گسترده شده است و مردم خشمگین از اعمال حکومت سرپرست، اعتراضات‌شان ادامه دارد.

افغانستان نفت روسیه را به جنوب آسیا منتقل می‌کند

نورالدین عزیزی، وزیر صنعت و تجارت حکومت سرپرست اعلام...

40 میلیون افغانی برای اعمار ساختمان یک مکتب خیالی خارج شده است

موضوع تعمیر یک مکتب در زابل که از سوی برنامه میثاق شهروندی با مصرف ۸.۳ میلیون افغانی ساخته شده؛ اما برای آن از وزارت شهرسازی و اراضى ۳۹.۶ میلیون افغانی خارج ساخته شده است، به ارگان‌های عدلی و قضایی سپرده شد.

رقیب سایل، خبرنگار پژواک به سندی دست یافته است که نشان می‌دهد برای ساخت یک مکتب خیالی 40 میلیون افغانی از وزارت شهرسازی بیرون شده است. یک سند وزارت احیا و انکشاف دهات نشان می‌دهد که بین مقامات برنامه میثاق شهروندی، وزارت احیا و انکشاف دهات و شورای محلی، به تاریخ ۲۸ماه حوت سال ۱۳۹۸ برای اعمار یک تعمیر مکتب “سیدخیل” در ولسوالی ارغنداب ولایت زابل، توافق صورت گرفته است.

بر اساس سند، مصرف اعمار این تعمیر ۸.۳ میلیون افغانی نشان داده شده است.

نصرالله زاهد رئیس معارف ولایت زابل، به آژانس خبری پژواک گفت که بر اساس این توافق، ٩٥ درصد کارهای ساخت و ساز این تعمیر تکمیل شده و در آیندۀ نزدیک، به بهره برداری سپرده خواهد شد.

پروژه خیالی

اسناد دست داشتۀ آژانس خبری پژواک نشان می‌دهد که حدود ۱۶ ماه قبل از قرارداد وزارت احیا و انکشاف دهات و برنامه میثاق شهروندی (به تاریخ ۲۹ ماه میزان سال ۱۳۹۷)، قرارداد ساخت تعمیر مکتب ذکرشده بین وزارت شهرسازی و اراضى و شرکت “تمیم امینی”، به ارزش ۶۸ میلیون و ۴۷۳ هزار و ۷۹۱ افغانی امضا شده بود.

بر اساس این سند، کارهای این تعمیر باید تا مورخ 18 ماه ثور سال ۱۳۹۹ تکمیل می‌شد؛ اما بر اساس پيشنهاد ریاست برنامه‌های ساختمان‌های دولتی و عامۀ وزارت شهرسازی و اراضى، زمان ساخت و ساز این تعمیر به امضاى محمد جواد پیکار سرپرست پیشین این وزارت، تا مورخ ۲۰ ماه میزان سال ۱۳۹۹ تمدید شده است.

اما یک گزارش ریاست نظارت و کنترول این وزارت، نشان می‌دهد که هیچ اسناد ساخت تعمیر مکتب سیدخیل در ولایت، از سوی ریاست تدارکات وزارت شهرسازی و اراضى با ریاست نظارت و کنترول شریک نشده است و به نام فوق، هیچ پروژه در این ریاست ثبت نشده است.

در گزارش آمده است که در خصوص این پروژه، از ریاست برنامه‌های ساختمان‌های دولتی و عامه وزارت شهرسازی و اراضى معلومات خواسته شده است؛ اما نه تنها ریاست تدارکات این وزارت اسناد ندارد؛ بلکه ریاست شهر سازی و اراضى ولایت زابل نیز در این مورد جزئیات ندارد.

در گزارش آمده است: “نمایندگان شرکت تمیم امینی، یک سند ریاست نظارت و کنترول در خصوص قسط اول پروژۀ ۱۴۱.۵ متر دیوار و ۸ صنف را از طریق سکن ایدیت کرده و کلمات آن سند را برای «پروژۀ مکتب سیدخیل» تغییر داده است و به نام خود، یک پروژه را در آن نگاشته و به ریاست تدارکات «وزارت شهرسازی و اراضى» ارسال نموده است. به این اساس، چهار انوایس که اولى در تاریخ ۳۰ ماه میزان سال ۱۳۹۸، مبلغ۷۴۶۵۷۵۰ افغانی؛ دومى در تاریخ ۸ ماه ثور سال ۱۳۹۹، مبلغ ۷۱۵۵۵۴۶ افغانی؛ سومى در تاریخ ۳۰ ماه ثور ۸۱۵۸۷۴۳ افغانی و چهارمى نیز در تاریخ ۹ ماه ثور ۶۸۳۵۸۵۲ افغانی انجام داده شده است، که مجموعاً ۳۹.۶ میلیون افغانی می‌شود؛ و انوایس پنجم، در طی مراحل قرار دارد.”

اما یک منبع موثق وزارت شهرسازی و اراضى به پژواک گفت که گزارش ریاست نظارت و کنترول کیفیت وزارت شهرسازی و اراضی ناقص بوده زیرا در مجموع تا اکنون پنج قسط پروژه پرداخت شده است، قیمت مجموعی پول پرداخت شده نزدیک به ۴۰ میلیون افغانی می باشد.

وی افزود: “قسط اول مبلغ۷۴۶۵۷۵۰ افغانی؛ بوده که شماره م۱۶ آن ۱۷۹۱ مورخ ۲۳/۰۷/۱۳۹۸ است، دومی مبلغ ۷۱۵۵۵۴۶ افغانی؛ سومى۸۱۵۸۷۴۳ افغانی، چهارمى مبلغ ۶۸۳۵۸۵۳ افغانی و پنجمی مبلغ ۱۰۲۱۳۰۰۰ افغانی می باشد، که مجموعاً ۳۹ میلیون ۸۲۸ هزار و ۸۹۲ افغانی می‌شود.”

منبع مدعی است اسناد اصلی قسط اول پروژه از وزارت شهرسازی و اراضى برداشته شده اما در سیستم وزارت مالیه موجود است. وی اضافه نمود که موافقه پروژه از طریق وزارت مالیه در سال ۱۳۹۷ صورت گرفته، شامل ضمیمه سند بودجه ۱۳۹۸ به شماره ۴۲۳ بوده و قرا داد مکتب مذکور در سال ۱۳۹۷ امضا شده است.

منبع می‌گوید، با آنکه هیئت اعزامی از طریق وزارت شهر سازی در سال ۱۳۹۸ به برنامه گزارش داده که ساحه مذکور نا‌امن است و هیچ گونه سروی صورت نگرفته ولی با آن هم برنامه ساختمانهای عامه و دولتی قسط اول پروژه را پرداخت کرده و ریاست نظارت به حیث ناظر پروژه پیشرفت کار را تائید و امضا نموده است.

منبع مذکور می‌گوید: “قسط اول پروژه و پیشرفت کار آن توسط مسئول برنامه ساختمان‌های عامه و دولتی تایید گردیده است و پرداخت اولی نیز از طریق برنامه اجرا شده است. تمام اسناد پروژه مشمول قرار داد، تمدید زمانی، اقساط پرداخت شده، پیشرفت کار، تاییدی معنیت ساختمانی نیز در اقساط بعدی موجود است.”

نصرالله زاهد رئیس ریاست معارف ولایت زابل، به آژانس خبری پژواک گفت که در سال ۱۳۹۷ یک تیم وزارت شهرسازی و اراضى، بخاطر سروی زمین ساختمان لیسۀ سیدخیل، وارد زابل شده بود.

وی افزود که با هیئت آمر معارف ولسوالی فوق الذکر رفته بود؛ اما طالبان اجازه نداده و گفته بودند که شما از سران‌شان اجازه نگرفته‌اید.

وی گفت که هیئت متذکره بدون ارایۀ گزارش رسمی ریاست معارف زابل، دوباره به کابل برگشت.

به گفتۀ او به نام ساخت و ساز تعمیر برای این مکتب، از وزارت شهرسازی و اراضى پول نیز خارج ساخته شده بود؛ اما در منطقه از سوی این وزارت تعمیر ساخته نشده است.

صدیق الله رشتین رئیس شهر سازی ولایت زابل نیز تایید کرد که از سوی این وزارت، برای مکتب فوق تعمیر اعمار نگردیده است.

همچنان جنرال احمدگل رسولی والی زابل گفت که ادارۀ ولایتی در این مورد بررسی کرده؛ اما در منطقه حتی از سوی وزارت شهرسازی و اراضى، برای ساخت و ساز تعمیر لیسه، سروی صورت نگرفته است.

نامبرده در مورد اینکه چرا در این خصوص اقدام صورت نگرفته؟ گفت: “در زابل در این مورد هیچگونه اسناد و مدارک نیست که در خصوص آن اقدام صورت گیرد؛ بناءً این موضوع مربوط به مرکز می‌شود.”

قرارداد خیالی از طرف کی امضا شده؟

خاطره سادات معاون مالی و اداری وزارت شهرسازی و اراضى، در خصوص این موضوع، به اداره امور و تدارکات ملی ارگ ریاست جمهوری، دو مکتوب جداگانه ارسال نموده است.

در این مکتوب‌ها آمده است که قرارداد مکتب سیدخیل را، سید سعادت منصور نادری وزیر اسیق این وزارت و وزیر برحال دولت در امور صلح امضا کرده؛ اما زمان پروژه، با امضاى محمد جواد پیکار وزیر پیشین این وزارت تمدید شده است.

غلام یحیی عباسی معاون اداری و سرپرست وزارت دولت در امور صلح، در واکنش به مکاتب فوق الذکر خاطره سادات؛ در تاریخ اول ماه جدی سال جاری، یک مکتوب عنوان وزارت شهرسازی و اراضى ارسال کرده و نگاشته است که ارگ ریاست جمهوری، در تاریخ ۲۱ ماه جوزای سال ۱۳۹۷ (چهار ماه قبل از امضاى قرارداد)، استعفای نادری از سمت وزارت شهرسازی و اراضى را پذیرفته است.

کاپی استعفانامۀ نادری نیز به آژانس خبری پژواک مواصلت ورزیده که نامبرده در تاریخ ۱۲ ماه جوزاى سال ۱۳۹۷ استعفا کرده و در تاریخ ١٢ ماه جوزا پذیرفته شده است.

محمد جواد پیکار سرپرست قبلی وزارت شهرسازی و اراضى، در تاریخ اول ماه جدی سال جاری، در صفحۀ فيسبوکش نوشته است: “چطور امکان دارد که قرارداد یک پروژه صورت نگرفته باشد و زمان آن تمدید شود؛ در این مسئله سوالات مشابه دیگر نیز مطرح شده است. با تاکید می‌خواهم که این موضوع به شکل همه جانبه بررسی شود و اقدامات قانونی انجام داده شود.”

پژواک تلاش کرد که با شرکت تمیم امینی صحبت نماید؛ اما تماس با این شرکت برقرار نشد.

سپردن این موضوع به ارگان‌های عدلی و قضایی

کميسیون امور دینی، فرهنگی، تحصیلات عالی، ارشاد، حج و اوقاف ولسی جرگه، در تاریخ ۱۵ ماه جدی سال جاری، از طریق یک مکتوب، از ریاست امور پارلمانی و تقنینی خواسته است که این قضیه را به لوی څارنوالی ارسال نماید.

در این مکتوب از طرف وزارت شهرسازی و اراضى، در خصوص اعمار ساختمان مکتب سیدخیل آمده است: “تادیۀ قسط‌ها، جواز و تذکره و طی مراحل اسناد غیر تذویری پروژه به شکل غیرقانونی موجود نیست، در حالیکه این پروژه نه در بودجه موجود است، نه در ضمیمۀ بودجه، نه داوطلبی صورت گرفته، نه در ساحه کار شده و نه هم منظوری دارد.”

وزارت شهرسازی و اراضى، امروز در صفحۀ فيسبوکش نوشته است که پس از تکمیل گزارش بررسی‌های هیئت ریاست‌های نظارت و کنترول و تفتیش داخلی این وزارت، این موضوع به ادارات عدلی و قضایی سپرده شد.

اشتراک گذاری

Dunia
Duniahttp://dunia.af/
روزنامه دنیا، انعکاس‌دهندۀ حقایق